Historia

Väinö Linnan tuntemattoman sotilaan tarinaan perustuva hanke toi katsojan silmien eteen palan Suomen itsenäisyyden ajan sotahistoriasta. Tapahtumat seurasivat Linnan tekstin hengessä alastonta kuvausta tavallisesta ihmisestä paineen alla; ihminen toimii niin kuin on toimittava ja reagoi äärimmäisiin haasteisiin tavallisen ihmisen tavalla.

Perustimme Okänd soldat i Harparskog rekisteröidyn yhdistyksen toteuttaaksemme ulkoilmateatterina Okänd soldat i Harparskog – Tuntematon sotilas Harparskogissa Raaseporissa Harparskogin linjalla. Näytelmästä esitettiin näytöksiä sekä suomeksi että ruotsiksi. Käännöksestä ruotsiksi vastasivat Lena Selén ja Berndt Gottberg. Teatterin tapahtumapaikka rakennettiin Harparskog Arena Harparskogin linjan maisemaan vanhan Hangon tien varteen, valtatie 25 Tammisaari – Hanko läheisyyteen.

Projekti juhlisti itsenäisen Suomen 100-vuotistaivalta vuonna 2017. Se oli myös mukana Suomen virallisessa itsenäisyysvuoden juhlaohjelmassa Suomi 100 – yhdessä.

Harparskogin linja oli yksi Suomen puolustuslinjoista toisen maailmansodan aikana Hankoniemellä. Puolustuslinja pystytettiin 1940-41 ja se toimi vastapainona Neuvostoliiton merivoimien Hankoniemelle perustamalle tukikohdalle. Neuvostoliiton merivoimien tukikohta oli mukana yhtenä Talvisodan rauhanneuvottelujen ehdoista Neuvostoliiton ja Suomen välillä.

Harparskogin linjaan kuuluu neljäkymmentä bunkkeria ja lukuisia maastoon pystytettyjä suuria kivenlohkareita, joitten oli määrä toimia panssarivaunuesteinä. Bunkkerit aseistettiin uudestaan kylmän sodan aikana 1960 luvulla. Niitä käytettiin asevarastoina ja sotaharjoituksissa aina 1980-luvulle asti eli alue oli sotilaskäytössä vielä kolmekymmentä vuotta sitten. Enää aluetta ei käytetä sotilastarkoituksiin, mutta vieläkin maastossa voi erottaa bunkkereita, juoksuhautoja ja panssarivaunujen esteitä.

Kesällä 2017 oli kaikkiaan 25 esitystä. Ensimmäiset kymmenen näytöstä olivat ruotsinkielisiä, seuraavat kymmenen suomeksi ja loput viisi esitystä taas ruotsiksi. Kuhunkin esitykseen mahtui katsomoon kerralla 810 kävijää, kymmenen paikkaa oli varattu pyörätuoleille.

Teatterihanke toteutettiin sekä ammattilaisten että kokeneitten harrastajien avulla.

Yhdistyksen puheenjohtajana toimi Holger Wickström, alueen kulttuurivaikuttaja joka on vuosikymmenten aikana johtanut useita onnistuneita kulttuurihankkeita ja toiminut kaksikymmentä vuotta Länsiuusimaan nuorisoseurojen kattojärjestön, Västnyländska Ungdomsringenin, puheenjohtajana.

Ohjauksesta vastasi teatteritaiteen maisteri Erik Pöysti. Teatterin ammattilaisena hän on työskennellyt mm. seuraavissa teattereissa: Svenska Teatern ja Lilla Teatern, Helsinki, Tryckeriteatern Karjaa, Kulttuuritalo Karelia, Tammisaari ja Hangon teatteritreffit-tapahtuma, Hanko. Erik Pöysti on ollut Uudenmaan läänin taidetoimikunnassa vuodesta 2013 ja hänen sotilasarvonsa on kenttätykistön vänrikki.

Hankkeen tuottajana toimi Kerstin Karlberg, hänellä on kokemusta useista projekteista kuten ’Turku Euroopan pääkaupunki’ – vuodelta. Hän on toiminut ruotsinkielisen Raseborgs Sommarteater, Raaseporin kesäteatterin markkinointivastaavana, teatteri on yksi Suomen suurimmista kesäteattereista.

Lisäksi projektiin osallistui satoja ihmisiä erilaisissa työtehtävissä, heidän joukossaan monia Skogbyn nykyisiä asukkaita.